Terrasperikelen

Terrasperikelen

Mijn uitgekomen droom!

Begin jaren Zeventig. Na wat heen en weer geklooi met een willekeurige camera, na wat heen en weer geklooi met willekeurige beelden, na wat heen en weer geklooi met filmrolletjes, fotopapier en chemicaliën, na wat heen en weer geklooi met fotoboeken en cursussen, ontving ik een perskaart.

Plotseling kon ik overal terecht.

Mijn voorkeur ging uit naar sport en of theaterfotografie. Mijn eerste fotografische schreden werden gezet, naast het doel bij de wedstrijd ADO – Queenspark Rangers. Op het middenterrein bij Renbaan Duindigt.

En toen, dankzij Annet Riezebos, op de eerste rij in het Kurhaus te Scheveningen. Mijn droom kreeg gestalte. Zeven weken Paul van Vliet, met als eindstation theedrinken bij Paul thuis aan het Haagsche Smidswater. Dankzij deze twee mensen ging er een wereld voor mij open.

Als jongetje van tien wilde ik Toon Hermans worden. Jaren later zat ik bij hem in zijn kleedkamer in het Circustheater samen met zijn jongste zoon Gaby, die toevalligerwijs ook ambitie had om fotograaf te worden. Toon vertelde honderduit over een Zwitserse fotograaf. Ademloos luisterden wij naar hem.

Neerlands Hoop werd mijn tweede missie. Ik had een geweldig contact met Bram Vermeulen.

Mijn foto’s werden geplaats in Avenue, en diverse radiogidsen. Buren belde aan, in hun KRO gids stond mijn naam. Ik was lichtelijk beroemd op onze etage.

Neerlands Hoop bestelde duizend foto’s op ansichtkaartformaat. Primitief gedroogd op het tapijt door het hele huiskamer. De volgende ochtend allemaal omgekruld. Primitief geplet tussen boeken en geleende gewichten. Wat een succes!

Wat volgde was wonderbaarlijk, Wim Kan, Herman van Veen, Ramses Shaffy samen met Liselore Gerritsen, Fons Jansen, Rients Gratama samen met Mady Misset, Het drama Op Hoop Van Zegen met Johan te Sla en moeder en dochter de Nooij, De revue met Frans van Dusschoten en Andre van Duijn, Jasperina de Jong, Albert Mol, Het vrouwencabaret gezelschap van Natascha Emanuels, De wereldberoemde La Singla, een doofstomme Flamencodanseres.

Nu vijftig jaar later wordt de droom werkelijkheid. Te lezen en te zien in boekvorm ‘Terrasperikelen’.

Blij getekend Alphons CH. Hayes.

Inhoud:

1. Intro
2. Uitzicht
3. In den beginne
4. Junkie
5. Koppel
6. Madeira
7. Het ware verhaal
8. Ma Tante
9. Sonsbeek
10. Rob
11. Tablao
12. Betty
13. Cyprus
14. Aardige tante
15. Een zwoele avond
16. Taxi
17. Zij die ons ontvielen
18. Modern Sprookje
19. Sardientjes en Zalm
20. Verzopen
21. Hosman Frères
22. Een grijze duif
23. Jouw
24. De Bokser
25. La Singla
26. Buren
27. Durf
28. Bar Roca
29. Tante Agaath
30. Wandeling
31. Sniproute
32. Meisje van Nulde
33. Benno Boontjes
34. Victoria Station
35. Kleur bekennen
36. B.B.
37. Toekomst
38. Slotwoord
39. P.S.

De Bokser

Elke morgen, op hetzelfde tijdstip, trotseert hij regen, sneeuw en wind en warmte, gaat de bokser  naar het park. Het deert hem niet. Hij legt deze verplichting aan zichzelf op. Om zijn conditie op peil te houden.

Eenmaal daar aangekomen, doet hij wat springoefeningen, met behulp van een tennisballetje dat hij vervolgens in de vrije lucht gooit; gevolgd door rek en strek oefeningen.

Het kordate wandelen vervangt hij door een stevige looppas en gaat tenslotte in rennen. Met korte sprintjes beëindigt hij deze sessie en doet wat hoogte sprongetjes naar de takken van de berkenboom ter afsluiting.

Aan het eind van deze intensieve doch vreugdevolle excercitie, moet hij altijd een flinke plas doen.

Dankzij de lange uitschuifbare riem kan baasje Gustavo van 74, bij een nader gelegen populieren boom, want verschil moet er zijn, hetzelfde doen. 

Was getekend Bobby en Gustavo.

Junkie

Langzaam meer en meer
Het smaakte ook naar niet minder
Jezelf constant vergiftigend
Je was pas achttien jaar
Dood door gebruik van
Je dacht heel even
Heel even proeven
Verslaafd en nooit meer afgekickt
Het verwoestte jouw geest
Verslaafd en nooit meer afgekickt
Problemen werden te veel
Je verklaart jezelf vogelvrij
De werkelijkheid uit ruim je op
Een bestaan zonder reële emotie
Verslaafd en nooit meer afgekickt
Tippelen voor een dosis bestaan
Zwakke momenten overheersen
Een rat die bloed proeft als dealer op het station
Jouw gestolen geld omgedoopt
Verslaafd en nooit meer afgekickt
Op het kerkhof liggen je vrienden
Bedekt met rozen en jasmijn
Ieder graf zijn eigen verhaal
Bezoek vol onbegrip
Verslaafd en nooit meer afgekickt
In het begin leek het een spelletje
Desastreuse gevolgen
Wilde feesten overlopend in verdriet
Vuur en blijdschap
Je kon de wereld aan
De liefde gaf hoop
Verslaafd en nooit meer afgekickt
Dood iedereen gaat dood
Gisteren leek op de dag als vandaag
En het leven is verslaafd aan het leven
Je ogen voorgoed gesloten
Verslaafd en nooit meer afgekickt.

Dit relaas gaat over een zoon van mijn beste vriend. Jarenlang heb ik er met hem over gesproken en als leek geprobeerd voor zover het kon bij te staan. Onder andere met dit gedicht. Dit had ik voor mezelf geschreven en nooit aan hem verteld totdat hij mij op zo’n praat moment vroeg of ik iets op papier wilde zetten. In eerste instantie durfde ik het hem niet te laten lezen. Uiteindelijk kon ik er niet meer onderuit. Ik kwam niet verder met een andere poging. Hij was er blij mee en omhelsde me. Niet lang na deze omhelzing ging mijn vriend er ook tussen uit. Oorzaak drank. De cognac en jenever flessen lagen in overvloed in de achterbak van de auto.
Schuiven naar boven